‘Elke Ride hoor ik weer verhalen die diepe indruk op me achterlaten’

20 Jun 2019

Al 14 jaar lang fietst Herman (67) mee met de Ride for the Roses. De Ride loopt als een rode draad door zijn leven en hij heeft de tocht inmiddels met velen in gedachten afgelegd. Het evenement speelt zo’n grote rol in zijn leven, dat er niet één, maar twee tatoeages op zijn beide kuiten prijken. Eén van het oude, en één van het nieuwe logo. De eerste plaatste hij een paar jaar geleden, maar toen de organisatie het logo veranderde móest hij wel mee in de verandering. ‘Ik hoop dat het hierbij blijft’, zegt hij lachend.


‘Toen mijn zwager kanker kreeg, realiseerde ik me dat het iedereen kan overkomen. Als ondernemer ging ik altijd gewoon maar door. Dankzij zijn ziekte gingen mijn oogkleppen af. Ik wilde iets doen en besloot deel te nemen aan de Ride for the Roses in Westland. Sindsdien heb ik al 14 Rides op mijn naam staan. En elke Ride hoor ik weer verhalen die diepe indruk op me achterlaten’.


Openingsceremonie
‘De emoties die je tijdens de Ride voelt, grijpen me keer op keer aan. Vlak voor de start luister je met zijn allen het lied ‘The Rose’. Samen sta je dan stil bij voor wie je fietst. Bij de start van mijn eerste Ride in het Westland stond ik naast een man van een jaar of 65. Ik keek hem aan en wist op dat moment al: volgend jaar wil ik weer. Toen ik dat met hem deelde antwoordde hij dat hij hoopte dat hij er volgend jaar nog was – hij was ziek en wist niet hoe lang hij nog had. Ondanks zijn ziekte wilde hij zo graag nog één keer de Ride meemaken’.


Foto op het shirt
‘In 2008 kreeg mijn vrouw borstkanker. Mijn vriend zei destijds: jij hebt het ook. Ik? zei ik. Hij had gelijk: kanker heeft impact op iedereen. Je gaat samen de molen in, je moet het aan iedereen vertellen. Je hele leven staat op zijn kop. Gelukkig zijn we er heel goed uitgekomen. Maar tijdens de Ride kom je ook mensen tegen die dat geluk niet hebben gehad. Een vader of moeder met een foto van een kind op het shirt, dan weet je al hoe laat het is’.


Donaties
‘En dan weet je ook waarvoor je het doet. Om samen iets te kunnen doen tegen kanker. Ik probeer elk jaar zo’n 3000 euro bij elkaar te krijgen aan sponsorgeld. Ik vraag leveranciers met wie veel samenwerk om donaties. Maar er zijn ook mensen die spontaan doneren. En of het nu een klein bedrag is of een groot bedrag, dat maakt niet uit. Het is gewoon fijn dat mensen mij steunen in mijn doel’.


Dankbaarheid
‘De aanmoediging onderweg en de dankbaarheid die iedereen toont bij de finish is waanzinnig mooi. Iedereen is zo met je bezig, geweldig. Ik vind het op mijn beurt juist fantastisch om dankzij de Ride for the Roses iets voor een ander te kunnen doen. Afgelopen jaar en dit jaar fiets ik voor mijn kennis Floortje, die ondanks een agressieve vorm van borstkanker ontzettend positief in het leven staat. Het was enorm bijzonder om haar mij te zien opwachten bij de finish in Haarlemmermeer. Er zijn zoveel dingen in het leven waar mensen zich druk om maken – ik nodig ze uit om eens mee te doen. Het valt allemaal weg. En ook als je niet mee kunt fietsen, je kunt op zoveel verschillende manieren toch bijdragen’.


Tatoeages
‘Toen ik een paar jaar geleden de namen en geboortedata van mijn kleinkinderen liet tatoeëren, vroeg de tatoeëerder wat ik nog meer heel belangrijk vind in mijn leven. Onmiddellijk dacht ik aan de Ride for the Roses. Waarop hij aanbood het logo op mijn been te zetten. En zo gezegd, zo gedaan. Toen belde de organisatie me afgelopen februari: of ik wist dat er een nieuw logo was voor de Ride for the Roses. En? zei ik, of ik het nieuwe logo ook ging laten tatoeëren? Dus ja, met het nieuwe logo terug naar de tatoeëerder en nu heb ik beide logo’s vereeuwigd op mijn benen. Maar ik hoop dat het hier voorlopig wel bij blijft!’