Mensen zetten onmacht om in kracht bij Ride for the Roses

GOES - Er hebben zich al meer dan 1500 mensen ingeschreven voor de landelijke Ride for the Roses op zondag 15 september. “Daar zijn we hartstikke trots op. Het is een hele goede start”, zegt woordvoerder Annebel Schipper van KWF Kankerbestrijding. KWF heeft de organisatie van het mega-evenement voor het eerst zelf in handen.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Nadat het comité dat de Ride for the Roses jarenlang organiseerde had aangegeven te willen stoppen, besloot KWF het na overleg met deze vrijwilligers op zich te nemen. Met de populaire benefiettocht stoppen was geen optie. “De Ride for the Roses bestaat sinds de jaren ‘90. Er is al meer dan vijftien miljoen euro mee opgehaald voor allerlei onderzoeken”, zegt Annebel Schipper van KWF. “Elk jaar doen er duizenden mensen mee. Samen vormen ze het grootste peloton van Nederland. Het is al met al één van de top drie-acties voor KWF. We zijn er erg blij mee.”

Bedrijfsleven
Het jarenlange succes van de Ride for the Roses komt volgens haar door een combinatie van factoren. In de eerste plaats zegt ze dat één op de drie Nederlanders te maken krijgt met kanker. “Het raakt ons allemaal”, aldus Schipper. “Dat geeft een gevoel onmacht, maar dat kun je door middel van de Ride for the Roses omzetten in kracht. Je staat even niet langs de zijlijn, maar doet iets tegen de ziekte.”
Het is bovendien een laagdrempelig evenement. Iedereen kan meedoen, ook vanwege de verschillende afstanden. “Je hoeft er niet maanden voor te trainen. Als je een fiets hebt, is dat voldoende.” En een fiets hebben vele duizenden Nederlanders, zo blijkt uit het aantal deelnemers van de afgelopen jaren. “Het is een oer-Hollands evenement. We houden nu eenmaal van fietsen. Met zijn allen doe je iets tegen de ziekte. Dat zorgt voor een groot gevoel van saamhorigheid.”

Logische keuze
Hoewel alles goed is overgedragen door het organisatiecomité was Goes als start- en finishplaats dit jaar een logische keuze, zegt de woordvoerder. Het is de derde keer dat de Ride for the Roses hier plaatsvindt. “Na de eerdere afleveringen in 2008 en 2014 zijn we blij terug te zijn in Goes. Het loopt hier altijd gesmeerd, de gemeente Goes en het bedrijfsleven staan er vol achter en de ervaring is er, mede door de jaarlijkse Delta Ride for the Roses”, zegt Schipper. “De mensen weten veel. Als KWF willen we het niet solo organiseren, maar juist in samenwerking met vrijwilligers. In Goes voelen we een enorme betrokkenheid. Ook daarom hebben we opnieuw voor Zeeland gekozen.”

Routes
De volgens Schipper ‘prachtige routes’ door de natuur en langs en over het water speelden ook mee. “Logistiek en qua vergunningen en veiligheid gaat het ook goed in Goes. Je hebt toch te maken met duizenden fietsers die bijna tegelijkertijd op pad gaan.” Deelnemers zullen er weinig van merken dat de organisatie iets is veranderd. Vertrouwde elementen, zoals het zingen van het lied ‘The Rose’ voor de start en het uitdelen van de rode bloemen aan het einde, blijven behouden. “De kern van het evenement blijft staan. Dat is wat het tot een succes heeft gemaakt.”
De komende weken leest u meer over het onderzoek waar het geld dit jaar naartoe gaat en de verschillende routes, die namen hebben gekregen. Meer informatie en inschrijven kan via www.ridefortheroses.nl.

Bron: Bevelandse Bode