Testride route Zeeland 2019

24 May 2019

Door: Vivian Aafjes

Zondag ochtend 19 mei, 6.05 uur. De wekker ging: tijd om op te staan en te vertrekken naar het altijd zonnige Zeeland voor de testride Ride for the Roses 2019.

Regen
Tas al gepakt, fiets stond er klaar voor en hup onderweg. Steeds frisser gaf de temperatuur aan, beetje regen zelfs. Eenmaal bij de Zeelandhallen was het koud en nat. Met veel rekening gehouden, maar niet met regen. Gelukkig was collega Martijn er al en stond de koffie ook al klaar. Verschillende fietsers druppelden binnen, maar ook motorrijders, technische mannen en de bezemwagenbestuurders. Wat is het toch een prettig gevoel om te weten dat er een auto mee is met mannen die banden kunnen plakken. Heel fijn!

Het juiste tempo
Na wat tips over de route en welkom door Burgemeester Margo Mulder werden we afgeschoten door Theo Schouwenaar. Theo is naamdrager van de 100 km. Theo is gek op fietsen, kan zelf niet meer mee met de tocht, maar was op deze manier toch betrokken. Gelukkig heeft hij vanuit de auto leuke filmpjes en foto’s kunnen maken. Want fietsen en filmen is een slecht idee. Het is was even zoeken naar het juiste tempo, maar dat hadden we al snel te pakken. Hup Zeeland in! Plat, recht, wind, regen.

Zeelandbrug
Bij de Zeelandbrug kwam de wind van links voor, die wind had er goed zin in. Wij ook trouwens. Wat een gaaf stuk, want een eind, maar hoe leuk om dit eens gedaan te hebben. Voor de Zeeuwen onder ons hoort dit vast in iedere fietsroute thuis, maar voor mij als niet-Zeeuw een hele nieuwe ervaring. Ook fijn dat wij niet de enigen waren die met deze regen op de fiets zaten, we kwamen aardig wat fietsers tegen onderweg. 

Een warm hart
Onderweg een beetje kletsen over fietsen, je werk en wat je bezig houdt. Zo leer je altijd weer nieuwe mensen kennen, met een gezamenlijke interesse; de fiets én wat willen doen tegen kanker. Zo wist ik niet dat Beter Horen een landelijke dekking heeft én KWF een heel warm hart toe draagt. Daar komt vast iets moois uit met de tijd. Ook wist ik niet hoe een automatisch geschakelde racefiets er uit zag. Even wennen, maar hij fietste heerlijk heb ik mij laten vertellen. Maar ik wist ook zeker niet dat die ene meneer fiets voor zijn overleden zoon. Zo kom je veel te weten.

Over de kasseien
En ach, dat beetje regen kon ons niet boeien. Je kan het veel slechter treffen in je leven, wij kunnen deze rit nog samen doen. Onderweg nog wat blote duikers gezien, want omkleden doen zij achter de auto, naast het fietspad. Het deerde ze niets. De anderen ook niet, want ik was de enige die er van op keek. Toen kwamen we door Zierikzee, een uiterst sfeervol dorpje, waar het vast lekker terras-zitten is. Over de kasseien door de poort weer door naar zee om over allerlei stukkende schelpen te fietsen. Alles ging goed. Schelpen stuk gooien op het asfalt, is voor de vogels dé manier om de schelp stuk te krijgen en de prooi te bemachtigen. Ook dit was voor mij nieuw. Die vogels zijn zo gek nog niet.

Stormvloedkering
Over de Stormvloedkering was het heerlijk voor de wind fietsen. We gingen als een speer, op naar land. Na nog meer leuke dorpjes een klotsende zee en hele natte sokken, hebben we lekker doorgefietst naar Goes. Daar konden we lunchen, wat droogs aan doen en met elkaar napraten over het bijzonder natte weer, de mensen voor wie we fietsen, wat we al gedaan hadden om geld op te halen. Maar ook de kilometers die voor de rest van de week op het programma staan. Ik vond het geweldig en heb genoten van deze route.
Dat belooft een gave dag te worden op 15 september, de route laat je met nieuwe dingen kennis maken, misschien wel nieuwe kennissen maken. Met dezelfde interesse en met een eigen motivatie. 

Schrijf je nu in