Veelgestelde vragen

Wat is KWF Kankerbestrijding?

add remove

KWF Kankerbestrijding is een Nederlandse stichting die zich inzet voor bestrijding van kanker door middel van wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, patiëntenondersteuning en fondsenwerving. De officiële naam van de stichting is Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding.

Wat doet KWF Kankerbestrijding?

add remove

KWF Kankerbestrijding werft fondsen om onderzoek naar kanker te financieren. Uitgebreide uitleg vind je op de website van KWF.

Waarom werft KWF fondsen voor kankeronderzoek?

add remove

Dankzij wetenschappelijk onderzoek overleven steeds meer mensen kanker. Maar nog altijd overlijden jaarlijks zo'n 45.000 Nederlanders aan deze vreselijke ziekte. Daarom zet KWF in op wetenschappelijk onderzoek naar methoden om kanker beter op te sporen en te behandelen.

Welke onderzoeken financiert KWF Kankerbestrijding?

add remove

KWF financiert ruim 500 onderzoeken naar kanker. Op de website van KWF lees je welke onderzoeken financiering ontvangen. De onderzoeken die vanuit Ride for the Roses worden gefinanciert vind je hier.

Hoe kiest KWF Kankerbestrijding haar onderzoeken uit?

add remove

KWF ontvangt jaarlijks honderden onderzoeksaanvragen van wetenschappers. De KWF Adviesraad, bestaande uit nationale toponderzoekers en (ex-)patiënten, toetst deze kritisch op wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie. Lees hier meer over dit proces.

Hoeveel onderzoek kan er met mijn actie gedaan worden?

add remove

Eén onderzoek duurt gemiddeld 4 jaar en kost ruim een half miljoen euro. Elke euro die jij ophaalt met jouw actie, draagt daaraan bij. Wil je weten hoe onderzoek werkt? Bekijk dan de animatie op deze pagina.

Kan ik me inschrijven voor de nieuwsbrief van KWF Kankerbestrijding?

add remove

Ja, je kunt je aanmelden voor het ‘Nieuws van KWF’. Hiermee houden we je op de hoogte over ontwikkelingen in onderzoek, onze bestedingen en geven we tips hoe je het risico op kanker kunt verkleinen.

Waarom het CBF Keurmerk? En wat betekent het?

add remove

Het CBF is een onafhankelijke instelling die sinds 1925 toezicht houdt op de inzameling van geld voor goede doelen. Het CBF wil verantwoorde fondsenwerving en -besteding bevorderen door voorlichting en advies te geven aan overheidsinstanties en publiek. Als een van de eerste charitatieve instellingen in Nederland ontving KWF Kankerbestrijding in 1996 het officiële Keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Per 1 juli 2016 is het keurmerk omgezet naar een zogenaamde Erkenning Goed Doel. Deze Erkenning is een garantie voor gevers dat men met een betrouwbare organisatie van doen heeft, waaraan men met een gerust hart kan geven. Lees meer over het CBF.

Hoe kom ik in contact met iemand van KWF Kankerbestijding?

add remove

Om je zo goed mogelijk te helpen, hebben we drie verschillende contactmogelijkheden.

  • Ben je pers? Bekijk de website voor de mogelijkheden.

Patiënten en hun naasten met vragen over de behandeling, maar ook met zorgen of twijfels, kunnen:

  • • bellen met de gratis Kanker.nl infolijn: 0800 022 66 22 (ma – vrij: 12.00 - 17.00 uur)
  • • een vraag stellen per mail aan de Kanker.nl infolijn