Hartsvrienden uit Zuid-Afrika en zakenrelaties uit de hele wereld doen met me mee


Op 3 september doet Nic Jooste met een heel bijzonder internationaal team mee aan de 20e editie van de Ride for the Roses. Wij hebben hem daarom een aantal vragen gesteld, hieronder zijn verhaal over zijn deelname en de strijd tegen kanker.
 

Dé 4 vragen aan: Nic Jooste, Cool Fresh International BV

Wie is Nic?

“Ik ben geboren in Zuid-Afrika, maar kwam in 1993 op een sabbatical van een jaar samen met mijn (Nederlandse) vrouw naar Nederland, ook om tijd met haar ouders door te brengen. Ik kwam na 6 weken in contact met een groente en fruitbedrijf, en ben er als parttime arbeider gaan werken. Een jaar sabbatical is 24 jaar aan Europees avontuur geworden! Ik heb 4 zonen van 33 jaar, 25 jaar, 20 jaar en 17 jaar. Wij wonen al 24 jaar in Nootdorp. IK ben marketing- en MVO directeur van Cool Fresh International, een handelsonderneming in overzees fruit. Wij importeren circa 10 miljoen dozen per jaar uit 15 landen en verkopen het aan klanten in 54 landen. Onze grootste USP is het feit dat wij een gecertificeerde MVO-onderneming zijn, met sociale projecten in binnen-en buitenland.”

 
Je bent net ‘schoon van kanker’ verklaard, kan je daar iets meer over vertellen?

“Mooi verhaal… In 2012 deed ik mee met Ride for the Roses. Ik was superfit, maar had eigenlijk nog nooit gefietst. Een van mijn vrienden zei dat hij een fiets voor mij had, en toen wij op de dag van de race in Naaldwijk kwamen stond er een herenfiets met 7 versnellingen. Iedereen zei dat ik het nooit zou halen, maar ik voltooide de 100 km samen met de laatste van het peloton in rond 4,5 uur. Tijdens de race had ik last van mijn darmen, en dacht dat het een verstopping was. Na de race moest ik op een zware zakenreis (Peru, Zuid-Afrika, Oekraïne, Kroatië). Met mijn terugkomst was de verstopping nog niet weg en ging ik naar mijn huisarts. Op mijn 55’ste verjaardag (14 november) kreeg ik te horen dat ik darmkanker had en dat er snel geopereerd moest worden. Op 12 december geopereerd en daarna 7 maanden chemotherapie. Tijdens mijn chemotherapie heb ik een project geïnitieerd  waarin ik mezelf het doel heb gesteld om voor iedere chemo-pil die ik moest slikken ook 1km ging bewegen. 784 pillen = 784 km. Meer dan 80 vrienden van over de hele wereld ondersteunden mij hierin door ook elke 784 km te lopen/fietsen/zwemmen. In maart van dit jaar zei mijn oncoloog dat ik volgens hem niets meer te vrezen had. Klik hier voor mijn verhalen”

 
Je gaat met een bedrijfsteam meedoen aan de Ride. De deelnemers daarin zijn internationaal georiënteerd, kan je ons uitleggen hoe dat zo komt?
      

“Waarschijnlijk omdat ik mijn gevecht tegen kanker nooit onder stoelen of banken heb geschoven en al mijn vrienden heb ‘opgejaagd’ om hun ondersteuning aan mij en aan andere patiënten te geven. Er komen hartsvrienden uit Zuid-Afrika om mee te fietsen, maar ook zakelijke relationele deelnemers uit Parijs, Amerika, Tsjechië en misschien Griekenland. Mijn lijstje is nog aan het groeien! In november 2012 is Cool Fresh ook zakenvriend van KWF geworden. In 2016 had ik de Amerikaanse onderneming Phoenix Media (organisator van de Amsterdam Produce Show) gevraagd om onze deelname mogelijk te maken. Daarover is deze video gemaakt.”


Wil je zelf nog iets over de Ride for the Roses zeggen?

“Het is iedere jaar weer voor mij een uitdaging, juist omdat ik geen structurele fietser ben. Het is altijd op het laatste moment keihard trainen, maar op de dag zelf voel ik mij altijd gedragen door de mensen om mij heen. Ik heb mij voorgenomen om dit te blijven doen zolang mijn lichaam dat toelaat.”


« Terug naar vorige pagina
Partner
Partner