Het verhaal van deelnemer Nellie


IN GESPREK MET NELLIE KOLEN, DEELNEEMSTER, SURVIVOR EN BETROKKENE

 5 april
 
Nellie haar verhaal greep ons ontzettend aan toen we het lazen op haar ‘Mijn Ride’ pagina. Nellie is moeder van Sabine, een jonge moeder van 31 jaar. Bij Sabine is vorig jaar een hersentumor ontdekt. Al snel na de diagnose bleek dat ze niet beter zal worden.
 
Nellie vertelt dat ze in 2016 zelf borstkanker heeft gehad. Na de operatie vervolgde ze haar behandeling met een chemokuur en bestraling. Wat een heftige periode, maar des te geweldig dat ze hier goed van herstelt! Met dit fantastische nieuws, een nare, zware periode achter zich latend en de verjaardag van haar man Jack in aantocht, besluiten ze om in maart 2017 een groot feest te geven.
 
Sabine begint zich echter in deze periode niet lekker te voelen. Het is lastig te verklaren waar de klachten vandaan komen. Wellicht een burn-out? Nellie vertelt dat Sabine en haar man midden in een drukke periode zitten. Organisatie van het feest, een jong kindje, drukke baan en plannen om het huis te verkopen. Het is moeilijk om een oorzaak te vinden.
 

Diagnose hersenkanker

Totdat het op een nacht ineens flink mis gaat. Sabine krijgt een epileptische aanval. Ze wordt met grote spoed naar het ziekenhuis gebracht. Eenmaal daar aangekomen krijgt ze een scan. Slecht nieuws. Daar is dan het eindelijk het antwoord op de vraag die ze al tijden hebben. Alleen is dit het antwoord dat ze niet willen horen: Sabine heeft een tumor, diep in haar hoofd. Er is niets aan te doen. Weg toekomst.
 
De artsen willen uiteraard een poging wagen. Zo’n jonge meid. Sabine ondergaat een chemokuur en krijgt bestraling.
 

In actie voor de Ride for the Roses 

Nellie beschrijft wat een geweldige, doortastende, hardwerkende, niet opgevende vrouw haar dochter is. Haar collega’s van VGZ besluiten in deze periode om zich voor Sabine met een team van maar liefst 28 collega’s in te schrijven voor de Ride for the Roses. Ook familie en vrienden fietsen mee. Allerlei acties ondernemen ze om extra geld op te halen voor meer onderzoek naar kanker; van collecte bussen op het werk, tot vragen in hun netwerk via o.a. Social Media. Het levert een geweldig bedrag op hun ‘Mijn Ride’-pagina op van maar liefst 8.500 euro!
 
Met Sabine gaat het echter niet goed. Door de behandeling gaat ze flink achteruit en kan zelf dus ook niet meefietsen tijdens de Ride. Desondanks vecht ze hard en steunt ze “haar” team waar ze kan. Ze bokst het zelfs voor elkaar om naar Lansingerland te komen op 9 september waar ze zeer vermoeid, haar zicht is ook aanzienlijk verminderd, maar ontzettend trots bij de finish haar zelfgemaakt kaartjes en rozen overhandigt aan haar team VGZ. Kaartjes waar ze dagen over heeft gedaan, zo erg gaat het achteruit met Sabine.
 
Helaas krijgt ze dan ook te horen dat de behandeling niet mocht baten. De tumor is zelfs gegroeid.
 

Omgaan met de diagnose

“Na diagnose”, vertelt Nellie verder, “plant Sabine met haar gezin en familie allerlei vakanties. Ze zit niet bij de pakken neer, maar wil nog volop genieten en van alles uit het leven halen, nu het nog kan”. Nellie praat vol bewondering over haar. Ze vindt het ongelofelijk knap hoe ze het heeft gedaan de afgelopen maanden, zelfs met haar jonge kleine meisje van 2,5 jaar. Altijd vrolijk, er op uit, spelen met haar kindje, samen met haar lieve man Hans. Haar rots in de branding, die de zorg voor zijn vrouw afwisselt met af en toe werken. Op die momenten zijn Nellie en haar man Jack er voor haar en hun kleindochter.
 
“Maar nu is de koek op. Haar zicht is heel slecht, rechts ziet ze helemaal niet meer. Inmiddels wordt ze ook vergeetachtig en is haar motoriek zo achteruit gegaan dat veel uitstapjes met  de rolstoel gedaan worden”,  legt Nellie uit. “Desondanks wil Sabine er altijd even uit voor haar dochter. Even een kop koffie drinken en naar de speeltuin. Maar ook de Efteling en Safaripark Beekse Bergen stond op het programma”.
 
Niet te bevatten. Slechts 31 jaar, 13 maanden na de diagnose en met haar man een schat van een dochter van nog maar 2,5 jaar. Nellie haar verdriet is intens en denkt  er veelal aan dat ze liever had geruild met haar dochter.
 
Sabine heeft ook een broer, Bas. Bas heeft met zijn vrouw twee kinderen. Ze zien elkaar vaak en Sabine geniet van neefje Jacky en nichtje Robin! Nellie vervolgt haar verhaal. “Soms gaat Hans naar een naar een voetbalwedstrijd  ter ontspanning en dan blijven Roosje en Sabine in het grote bed in het ouderlijk huis logeren zoals vroeger. Die momenten zijn heel bijzonder. Er wordt dan vooral ook over andere dingen gepraat, even afleiding van die slopende ziekte en het verschrikkelijke vooruitzicht”.
 

Toekomst

Maar praten over de toekomst doet Sabine ook veel. Alle onderwerpen zijn besproken. Over het afscheid, over de toekomst, hoe het zal gaan met haar man en dochter. Dat is iets wat Nellie heel fijn en knap vindt, maar ook heel onwerkelijk en zo intens verdrietig en iets wat je als moeder nooit wilt meemaken.
 
“Maar, ze is met trots op de wereld gezet, en we zullen nu alles doen wat in ons vermogen ligt, om met trots afscheid van Sabine te nemen. Dat verdient ze, daar ben je moeder voor”.
 
 
 
NB:
Sabine is vrij snel na de publicatie van dit stuk overleden. Ze heeft tijdens haar uitvaart een gift gevraagd voor de Ride for the Roses, die dit jaar, hoe wil het toeval, fietst voor hersenkanker. Wat een kanjer, dat ze, in haar laatste fase, nog steeds dacht aan de toekomst van anderen.
 


« Terug naar vorige pagina
Partner
Partner