Doel 2018


Ride for the Roses Haarlemmermeer 2018 in actie voor hersenkanker

De opbrengst van de 21e editie van de Ride for the Roses, die dit jaar op 9 september verreden wordt in gemeente Haarlemmermeer, wordt besteed aan onderzoek naar hersenkanker.
 

RIDE FOR THE ROSES IN ACTIE VOOR KWF KANKERBESTRIJDING

Om bij te dragen aan goed wetenschappelijk onderzoek, komt de opbrengst van de Ride for the Roses elk jaar ten goede aan onderzoeksprojecten van KWF Kankerbestrijding. En dat is nodig ook. Op dit moment krijgt nog steeds 1 op de 3 mensen kanker. Jaarlijks overlijden 45.000 mensen aan deze verschrikkelijke ziekte. Dit zijn 5 mensen per uur! Daarmee is kanker helaas nog steeds doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. De Ride for the Roses zet zich in voor een wereld waar niemand meer overlijdt aan kanker. Hiervoor is veel wetenschappelijk onderzoek nodig. De onderzoeken zijn bedoeld om de kennis over kanker te vergroten, kanker sneller te kunnen opsporen, behandelingen effectiever te maken en ervoor te zorgen dat meer mensen kanker overleven.
 

DOELBESTEDING 2018 - HERSENKANKER

Voor de 21e editie is gekozen voor hersenkanker. Elk jaar wordt in Nederland bij circa 1.200 mensen een kwaadaardige hersentumor vastgesteld. Het merendeel is tussen de 50 en 75 jaar. Hersentumoren zijn daarmee de 15e meest voorkomende kankersoort. Mannen krijgen iets vaker een hersentumor dan vrouwen. Helaas is de overlevingskans van hersentumoren niet hoog: 25% van de mensen met een kwaadaardige hersentumor zijn 5 jaar na de diagnose nog in leven. Na 10 jaar is dat slechts 15%. In 2016 overleden 883 mensen aan een kwaadaardige hersentumor. Kijk hier voor meer informatie over hersenkanker.
 
Eén van de onderzoeken dat door de Ride dit jaar gesteund wordt, is het onderzoek van prof. Dr. Elly Hol (UMC Utrecht). Glioma is de meest ernstige vorm van een hersentumor. De meeste patiënten overlijden binnen 2 jaar. De ingrijpende combinatietherapie die moet worden gevolgd is niet voldoende om de patiënt te genezen: de tumor komt bijna altijd weer terug. Momenteel is er geen genezing mogelijk voor patiënten met glioma. De onderzoekers hopen een nieuw aanknopingspunt voor toekomstige behandeling te vinden door zich te richten op het nanoskelet, dat een rol speelt bij terugkeer en uitzaaiing van de tumor. Ze hopen dat dit fundamentele onderzoek de basis legt om deze processen te remmen of zelfs compleet te stoppen. 

Kijk hier voor meer informatie over het onderzoek van prof. Dr. Elly Hol (UMC Utrecht).
 

Projectbesteding Ride for the Roses door de jaren heen

Hieronder tref je een overzicht van de adoptieprojecten van de Ride for the Roses in eerdere jaren: