Ride for the Roses geeft gericht


De opbrengst van de Ride for the Roses komt jaarlijks ten goede aan wetenschappelijk onderzoek naar kanker. Tijdens de jubileumeditie van 2017 is gekozen voor niet één, maar zelfs voor twéé wetenschappelijk onderzoeken naar kanker. 

Het eerste onderzoek wordt uitgevoerd door Sandra Beijer (IKNL) naar de gevolgen van beweging en voeding op de bijwerkingen na behandeling prostaatkanker. Het tweede onderzoek gaat over het afweersysteem activeren tegen borstkanker en wordt uitgevoerd door Rieneke van de Ven (VUmc-CCA). Deze twee onderzoeken richten zich op  de twee meest voorkomende vormen van kanker bij mannen en vrouwen.
 

Gevolgen van beweging en voeding op bijwerkingen na behandeling prostaatkanker - Sandra Beijer
Mannen met uitgezaaide prostaatkanker worden vaak behandeld met hormonale therapie al dan niet in combinatie met chemotherapie. Voordeel is dat de ziekte vaak lang onder controle kan de productie van mannelijke geslachtshormonen, wat een enorme impact heeft op zowel het seksueel functioneren als de lichaamssamenstelling van de patiënt. En daarmee de kwaliteit van leven. Onderzoeker Sandra Beijer (IKNL) wil hier iets aan doen.
 
“Mannen krijgen na hormonale therapie vaak meer vetweefsel. Tegelijkertijd vermindert hun spiermassa sterk”, weet Beijer. “Ik heb in het voortraject van dit onderzoek mannen met prostaatkanker geïnterviewd. Doordat de vetmassa toeneemt, met name rondom de buik, krijgen deze mannen een meer vrouwelijke lichaamssamenstelling. Dat merken ze ook aan hun kracht, waardoor ze soms hun werk of hobby’s niet meer kunnen uitvoeren zoals ze willen. Dat vinden ze heel erg. En vergeet niet: ondanks dat de ziekte uitgezaaid is, gaat het om mannen die vaak nog een lang leven voor de boeg hebben met hormonale therapie.”
 
Het idee dat beweging en voeding invloed hebben op het lichaam is niet nieuw, maar dat bijwerkingen van kankerbehandeling er mee voorkomen of verminderd kunnen worden is waardevolle informatie voor de ontwikkeling van richtlijnen voor behandeling en nazorg van deze patiënten.

Het afweersysteem activeren tegen borstkanker - Rieneke van de Ven
Door de jaren heen is het aantal behandelmogelijkheden voor borstkanker flink gegroeid. Mede daardoor is de 5-jaarsoverleving in 60 jaar tijd gestegen van gemiddeld 52% naar 87% anno nu. Toch zijn er nog altijd vormen van borstkanker die slecht reageren op de huidige behandelmethoden. Een veelbelovende nieuwe behandelvorm is immunotherapie. Bij immunotherapie bekijken onderzoekers hoe ze het afweersysteem van de patiënt kunnen helpen om de tumorcellen in het lichaam te bestrijden. Want hoewel het afweersysteem goed werkt tegen lichaamsvreemde indringers als bacteriën en virussen, is kanker een ander verhaal. Dat komt omdat tumoren allerlei trucjes hebben die ervoor zorgen dat er geen afweerreactie tegen de tumor op gang komt.

De onderzoekers gaan in dit project proberen om op te helderen van wat voor trucjes tumorcellen zich bedienen, en of er vervolgens manieren zijn om die trucjes weer te omzeilen en alles te herstellen zoals het zou moeten zijn.

 

Voor onderzoek is geld nodig, doe op 3 september 2017 mee aan de Ride for the Roses en fiets met ons kanker de wereld uit!

 

Projectbesteding Ride for the Roses

Hieronder tref je een overzicht van de adoptieprojecten van de Ride for the Roses in eerdere jaren: