De versnelling

Waarom we fietsen.

Om een versnelling in kankeronderzoek teweeg te brengen.

Elke dag nemen families afscheid van hun geliefden. Daar moet verandering in komen. En wel snel.

Want iedereen verdient een morgen. Zodat kinderen kunnen opgroeien met hun ouders, grootouders, ooms en tantes. Zodat families niet meer verscheurd worden door het verdriet dat kanker met zich meebrengt. Verdriet, dat nu nog te vaak, te veel voorkomt.

Elke euro die een deelnemer ophaalt draagt direct bij projecten die een versnelling teweeg brengen in onderzoek naar kanker. De Ride for the Roses heeft sinds haar oprichting in 1998 al meer dan €15 miljoen opgehaald voor kankeronderzoek.

De volgende projecten hopen we dit jaar te kunnen financieren met de opbrengsten van de Ride for the Roses. Ook jij kunt daaraan bijdragen!

Doneer

Project onderzoek 1

Implementatie van geïndividualiseerd doseren van orale doelgerichte therapie bij de behandeling van kanker

dr. Ingrid Desar - Radboudumc

Projectbudget: €683,113.70

Bij de behandeling van kanker wordt al jaren gestreefd naar een behandeling op maat. Dit is nodig ook, want geen tumor is hetzelfde. Hoewel nieuwe medicijnen inderdaad steeds meer gericht zijn op kankercellen – en gezonde cellen met rust laten – wordt er bij het voorschrijven van medicatie nog veel volgens een ‘one size fits all’-principe gewerkt, zonder rekening te houden met leeftijd, gewicht, andere medicatie, invloeden van voedsel en kenmerken van de tumor. Uit vooronderzoek blijkt dat bij zo’n standaarddosis in amper de helft van de patiënten het medicijn het juiste bloedgehalte wordt bereikt. Daardoor ligt zowel onder- als overbehandeling op de loer.

In dit nationale onderzoek werken oncologen en ziekenhuisapothekers uit diverse ziekenhuizen samen om hier iets aan te veranderen. Daarbij wordt getracht om voor een grote groep patiënten individueel de juiste dosis te berekenen en te controleren of dit in de praktijk klopt. De werkwijze om tot die optimale dosis te komen wordt vervolgens goed gedocumenteerd zodat patiënten in de toekomst hiervan kunnen profiteren. Zo hopen de onderzoekers de daadwerkelijke realisatie van een behandeling op maat te versnellen.

Project onderzoek 2

Selectieve tumorceldood en verminderde immuun suppressie door immunologisch bewapende verkoudheidsvirussen ter bevordering van afweer tegen huidkanker

Projectleider: prof. Tanja de Gruijl, VUmc

Projectbudget: € 680.578,-

Deelnemers aan de Ride for the Roses versnellen ook het onderzoek naar het bestrijden van melanomen met aangepaste verkoudheidvirussen. Melanoom (huidkanker) is de meest agressieve vorm van huidkanker en komt steeds meer voor in Nederland. In 2019 worden rond de 7.000 nieuwe huidkankerpatiënten verwacht. En 11.000 nieuwe gevallen in 2020.

De verkoudheidvirussen zorgen ervoor dat de afweercellen hun werk beter kunnen doen. Dit noemen we immuuntherapie. Helaas is immunotherapie slechts bij zo’n 30% van de patiënten langdurig effectief. Bij de rest van de patiënten werkt het minder goed door een afweerremmend milieu in de tumor. De uitdaging is dat milieu om te buigen naar afweerstimulerend.
In dit innovatieve project worden onschuldige verkoudheidsvirussen ontworpen. Deze groeien in melanoomcellen en blokkeren tegelijkertijd de afweerremming in cellen die belangrijk zijn voor het activeren van de tumorafweer, de zogenaamde dendritische cellen (DC). Zo slaan we 2 vliegen in 1 klap: 1) de tumorcellen worden gedood en 2) de tumoromgeving wordt afweerstimulerend.

Het gaat hier om een spannend, innovatief idee om immunotherapie voor melanoompatiënten naar een hoger plan te trekken. Om zulke ideeën daadwerkelijk te vertalen naar concrete toepassingen, is geld en tijd nodig; daarmee kunnen onderzoekers toetsen of hun idee ook echt veilig en effectief is.